Tavoitteena omalle yritykselle suunnitellut toimitilat

Aiemmissa blogipostauksissamme olemme eritelleet hallisijoittamisen hyötyjä suhteessa asuntosijoittamiseen sekä opastaneet ja rohkaisseet halliosakkeen hankkimisen perusasioissa. Tämä kirjoitus on suunnattu yrittäjälle tai sijoittajalle, joka miettii vaihtoehtoa, että rakennuttaisi oman hallin joko yrityksensä toimitiloiksi tai sijoituskohteeksi.

 

Ensiksi käymme läpi, mitä tulee tietää ja ottaa huomioon sekä mitä vaihtoehtoja erilaisiin urakkasopimuksiin on tarjolla. Ammattimaisen urakoitsijan kautta rakennuttaja saa kaikki tarvittavat palvelut sekä avun ja neuvonnan projektin eri vaiheissa.

 

Omalle yritykselle räätälöidyt tilat eivät aina vaadi kokonaista omaa hallia. Rakennuttaja voi rakentaa tontilleen myös urakoitsijan kanssa yhteisen hallin ja saada siten huomattavaa kustannussäästöä. Tätä vaihtoehtoa käsittelemme tarkemmin kirjoituksen lopussa.

cof

Millainen urakkasopimus?

 

Urakkasopimuksissa on eroa. On syytä miettiä, valitseeko jaetun urakan, kokonaisurakan vai kokonaisvastuu-urakan. Kannattaa perehtyä eri vaihtoehtoihin, jotta ymmärtää niiden erot ja voi valita omiin tarpeisiinsa sopivimman mallin. Viimeistään sopimusvaiheessa on oltava selvillä siitä, minkä vaihtoehdon on valitsemassa ja mitkä ovat sen mukana rakennuttajalle jäävät vastuut ja velvoitteet.

 

Jaetussa urakassa rakennuttaja kilpailuttaa itse urakan eri osa-alueet. Moni hakee tällä taloudellista säästöä, ja perehtynyt rakennuttaja voi sitä myös saada. Useimmille rakennuttajille jaettu urakka ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto. Kun kaikki langat ovat omissa käsissä, vaaditaan rakennuttajalta organisointikykyä ja stressinhallintaa. Lisäksi projekti voi käydä työlääksi myös itsestä riippumattomista syistä. Urakkasopimuksia on lukuisia, ja niiden aikatauluttaminen on tilaajan vastuulla. Yhden urakoitsijan työn hidastuminen voi saattaa toisten urakoitsijoiden aikataulut sekaisin, mikä voi johtaa koko projektin viivästymiseen. Joskus rakennuttaja voi joutua jopa korvaamaan jollekin urakoitsijalle aikataulun pettämisen takia menetetyn urakan.

 

Kokonaisurakassa suunnitteluvastuu on rakennuttajalla mutta rakentamisvastuu urakoitsijalla. Rakennuttaja hankkii rakennusluvat, suunnitelmat ja piirustukset, mutta tilaa rakennusurakan yhdeltä urakoitsijalta, joka huolehtii rakentamisesta alusta loppuun suunnitelmien pohjalta. Urakoitsija saattaa käyttää aliurakoitsijoita, mutta rakennuttajan ei tarvitse olla osapuolena näiden kanssa tehdyissä sopimuksissa. Kokonaisurakka on rakennuttajalle jaettua urakkaa vaivattomampi malli, koska rakennuttajalla on vain yksi yhteistyökumppani, joka huolehtii aikataulujen pitämisestä ja aliurakoitsijoiden työn yhteensovittamisesta sekä ottaa vastuun valmistumisen aikataulusta.

 

Kokonaisvastuu-urakka. Jos ei ole omaa suunnitteluresurssia tai kokemusta hallirakennuksen suunnitelmien teosta, on syytä miettiä, kannattaisiko halli teettää suunnitelmia myöten ammattitaitoisella urakoitsijalla. Tätä mallia kutsutaan kokonaisvastuu-urakaksi (KVR- tai SR-urakka) ja arkikielessä myös avaimet käteen -malliksi. Kokonaisvastuu-urakassa urakoitsija vastaa koko projektista alusta loppuun: luvista, suunnittelusta, piirustuksista, toteuttamisesta ja aikataulusta. Kokonaisvastuu-urakka on rakennuttajan kannalta selkeästi vaivattomin urakkasopimusmuoto, ja vastuullisen urakoitsijan kanssa rakennuttaja on alusta lähtien selvillä myös projektinsa kokonaiskustannuksista.

Halliosake rakenteilla Lahti
Halliosake rakenteilla

Kustannussäästöä yhteistyöllä

 

Ylivoimaisesti kustannustehokkain ratkaisu on rakennuttaa urakoitsijan kanssa yhteinen halli. Jos rakennuttaja tarvitsee esimerkiksi 300 neliömetriä hallitilaa, voi TT Estaten kanssa tehdä sopimuksen vaikkapa 600 neliömetrin hallista, josta toinen puoli jää TT Estaten omistukseen. Tämä on yleensä paras ratkaisu sekä rakennuttajan että urakoitsijan kannalta.

 

Rakennuttaja saa käyttöönsä kaikki yhteistyön hyödyt. TT Estaten ammattitaitoinen suunnittelu takaa A-energiatehokkaan, maalämmöllä varustetun hallin, johon suunnitellaan aina rakennuttajan toiveiden mukaiset tilaratkaisut, esim. WC-, suihku- ja parvitilat. Lopputuloksena on laadukas ja aikaa kestävä hallirakennus, joka palvelee joko kannattavana sijoituskohteena, tarpeellisena säilytystilana tai lämpimänä ja miellyttävänä, nykyaikaisena toimistotilana. TT Estaten kanssa yhteisen hallin suunnittelussa ratkaisevat aina asiakkaan tarpeet.

 

Yhteisessä projektissa asiakas saa nauttia avaimet käteen -mallin helppoudesta ja huolettomuudesta. Yhdessä hoituvat helpommin ja edullisemmin niin tontti- kuin lupa-asiatkin. Kustannukset jakautuvat tehokkaammin, kun samaan halliin tulee myös urakoitsijan omistukseen jääviä tiloja. Rakennuttajan investointi jää huomattavasti pienemmäksi kuin silloin, jos rakennuttaja suunnittelee kokonaisen hallin vain omaan käyttöönsä.

 

Yhteisessä hallissa on myös se etu, että yrityksen toiminnan laajentuessa on samassa hallissa jo valmiiksi lisätiloja, joita voi mahdollisesti tarpeen tullen vuokrata tai ostaa omaan käyttöönsä vaikkapa varastotiloiksi tai mihin tarkoitukseen ikinä tarvitseekaan.

 

Urakoitsijaan kannattaa olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun katselee rakentamiselle sopivaa tonttia. Helpointa on tietenkin, jos rakennuttajalla on jo hankittuna tai vuokrattuna tontti, jolle haluaa rakentaa. Halli on kuitenkin mahdollista rakennuttaa myös TT Estaten omistamalle tontille.

 

TT Estate on hyvämaineinen ja kokenut rakennusurakoitsija, jonka kanssa niin ammattirakennuttaja kuin ensikertalainenkin saa hyvän kokemuksen yhteistyöstä ja sujuvasta hallinrakennusprojektista. Luotettavuus, avoimuus ja viestintä asiakkaan kanssa projektin eri vaiheissa ovat meille tärkeitä arvoja, joista pidämme kiinni. Meille on tärkeää, että asiakkaamme kokevat saaneensa hyvää palvelua ja suosittelevat meitä myös eteenpäin. TT Estaten rakennuksista 100% on valmistunut aikataulussa.

 

Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

 

[contact-form-7 id=”1753″ title=”Yhteydenotto (tilaus hallirakentaminen -blogipostauksesta)”]

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ