Halliosakkeiden vertailu – kuin maidon ostamista?

Haaveena hyvät toimitilat

Esimerkkiyrittäjä Kalle Laaksonen tarvitsee halliosakkeen oman yrityksensä toimitiloiksi. Hän tarvitsee sekä toimisto- että varastotilaa, sillä edelliset tilat ovat jääneet auttamatta pieniksi yrityksen toiminnan laajentuessa. Kalle on vastikään palkannut työntekijän ja opiskelijaharjoittelijan ja on huomannut siksi tarvitsevansa myös entistä paremmat sosiaalitilat. Toiveissa on, että uudessa tilassa olisi pukuhuone, siisti wc ja pieni keittiö jääkaapilla ja mikrolla varustettuna.

Tähän saakka Kallen yrityksen varasto on sijainnut eri rakennuksessa kuin toimisto. Nyt Kalle haluaa kaiken toiminnan samoihin tiloihin. Kallea hiukan huolettaa, onko toimistotiloista kuitenkaan mahdollista saada mukavia, jos ne sijaitsevat hallirakennuksessa. Minkälainen on tällaisen tilan ilmanvaihto, ja onko toimistossa talvipakkasilla kylmä?

Kalle kyselee kokemuksia muutamalta yrittäjäkaveriltaan ja käy tutustumassa näiden hallitiloihin. Tuttu yrittäjä Minna saa Kallen masentumaan esittelemällä upouusia, maalämmöllä ja A-energiatodistuksella varusteltuja hallitilojaan, joissa on parvella miellyttävät, itse suunnitellut toimistotilat. Kalle ajattelee, ettei hänellä voi mitenkään olla varaa samantasoisiin tiloihin.

…kunnon parkkipaikoilla

Kalle huomaa pian, ettei kotikaupungin olemassa olevista halleista juuri mikään sovi hänen tarpeisiinsa. Syynä ovat yksinkertaisesti parkkitilat. Näyttää siltä, että kaikki kaupunkialueen hallit on rakennettu pienille tonteille koko rakennusoikeus hyödyntäen niin, ettei tilaa pysäköintiin jää juuri lainkaan.

Kallen asiakkaat saapuvat usein paikalle isoilla autoilla, ja tavaraa toimitetaan pakettiautoilla. Kalle tajuaa tarvitsevansa samalle pihalle sekä asiakaspaikkoja että tilaa tavarantoimitukselle, jos yrityksen toimitilat ja varasto ovat samassa rakennuksessa.

Laitakaupungilta löytyy muutama halli, joiden pihalla on tarpeeksi parkkitilaa. Nämä hallit ovat kuitenkin aivan liian matalia: Kalle tarvitsee vähintään 5 metrin korkuisen tilan ja nosto-oven. Kalle alkaa ottaa selvää rakenteilla olevista halleista, vaikka kustannukset hirvittävätkin.

…terveellisesti, ympäristöystävällisesti ja kestävästi

Kalle on kierroksellaan nähnyt niin huonokuntoisia halleja, että alkaa tosissaan miettiä sijoituksen kannattavuutta. Kuinka varmistua siitä, että halliosake on jälleenmyyntikunnossa vielä sitten, kun hän haluaa siitä eroon? Suurin osa halleista ei lisäksi ole näyttänyt tai tuoksunut siltä, että niissä haluaisi viettää kahdeksaa tuntia viitenä päivänä viikossa. Minnan yrityksen luksustilat kummittelevat takaraivossa, kun Kalle hylkää osakkeen toisensa jälkeen.

Erään aggressiivisen myyjän kanssa Kalle tekee jo likipitäen sopimuksen, mutta päättää vielä nukkua yön yli. Hän herää hikisenä painajaisesta, jossa suorasähkölämmitteisen ja C-energialuokkaisen halliosakkeen ylläpitokustannukset vievät firman konkurssiin ja muuttuvat rakennusmääräykset pakottavat laajamittaiseen remonttiin. Kalle pudistelee päätään tarjouksen loisteputkivaloille ja miettii, löytyisikö rakennuttaja, joka olisi päivittänyt hallirakentamisen 2020-luvulle. Hän juo kupin mustaa kahvia ja soittaa lopulta Minnalle.

…edulliseen hintaan

Minna kertoo, että osti osakkeensa rakenteilla olevasta hallista, jolloin hän sai suunnitella tilat tarpeidensa mukaan. Ylläpito- ja lämmityskulut osakkeessa ovat niin pienet, että Kalle luulee Minnan ensin erehtyneen ja silmäilee huolestuneena saamaansa kilpailijan tarjousta. Myös parkkitilaa Minnan pihalla on paljon enemmän kuin Kalle on kierroksellaan hallien pihoissa nähnyt. Minna kertoo kuulleensa, että TT Estate on aloittamassa rakentamaan vastaavanlaista hallia viereiselle tontille, ja Kalle pohtii, voisiko hänellä olla varaa hankkia siitä osaketta.

Minna kertoo, ettei hänelläkään olisi ollut varaa uuteen osakkeeseen puhtaasti omalla rahoituksella. Noin 40 prosenttia hänen osakkeensa velattomasta hankintahinnasta rahoitettiin yhtiölainan avulla. Parasta on, että kuukausittaiset rahoitusvastikkeet, joilla yhtiölainaa maksetaan pois, voi vähentää sataprosenttisesti oman yrityksen verotuksessa. Kalle ei ole kovin perehtynyt veroasioihin, mutta Minna selittää asian niin vakuuttavasti, että Kalle luottaa hänen omaan kokemukseensa ja ottaa lopulta yhteyttä TT Estateen.

 

…kaikki yhdessä paketissa!

Puhuttuaan TT Estaten asiakaspalvelijansa, kirjanpitäjänsä ja pankkinsa kanssa Kalle vakuuttuu siitä, että rahoitus ja verovähennys todella järjestyvät. Laatupuolesta hänellä ei enää epäilyksiä olekaan, mutta hän kiertää silkkaa innostustaan myyjän kanssa tutustumassa muutamaan muuhun alueelle rakennettuun halliin. Samalla hän saa tilaisuuden jutella parin tyytyväisen osakkeenomistajan kanssa, ja loputkin pelot hälvenevät. Kaikki hallit ovat valmistuneet aikataulussa, ja kerrotut kokemukset rakennusratkaisuista vahvistavat tilojen olevan laadukkaita, energiatehokkaita ja aikaa kestäviä.

Kalle tekee nopeasti päätöksen hankinnasta ja ehtii mukaan uuden halliosakkeensa suunnitteluun jo ennen hallin valmistumista. Hänellä on ensikertalaisena paljon kysyttävää, mutta myyjällä on aikaa hänen kysymyksilleen. Muutenkin Kallella on tunne, että häntä osakkeenomistajana arvostetaan ja kuunnellaan ja hänelle tiedotetaan rakentamisen vaiheista.

Kalle ajelee mielellään tontin laidalle katselemaan rakentamisen edistymistä. Hän alkaa pikkuhiljaa uskoa todeksi, että hänelle valmistuvat ennen joulua uudet, modernit tilat Minnan yrityksen naapuriin, hyvälle sijainnille ja kunnollisilla parkkipaikoilla. Hän antaa parvitilan kalusteiden hankinnan opiskelijaharjoittelijansa tehtäväksi, jolla on enemmän sisustussilmää, ja alkaa organisoida yrityksensä ja varastonsa muuttoa uusiin, tarkoituksenmukaisiin tiloihin.

Lue seuraavasta postauksestamme, miltä Kallen arki uusissa tiloissa näyttää.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!