7 syytä halliosakesijoittamisen suosioon

Halli-osakkeisiin sijoittaminen on kovassa nousussa entisten asuntosijoittajien joukossa. Monelle halliosakkeisiin sijoittaminen on kuitenkin vielä tuntematon vaihtoehto. Tässä kerromme todellisten esimerkkien avulla millaisia hyötyjä halliosakkeisiin sijoittajat ovat löytäneet verrattuna esimerkiksi asuntosijoittamiseen.

1. Hyöty: Ylläpitokulut ja huolettomuus Kokenut uusimaalainen asuntosijoittaja kertoo, että ensimmäisen halliosakkeen ostamiseen ja vuokralle laittamiseen liittyi ajatus, että yritysten käyttämiä tiloja ei tarvitse aivan samalla tavalla huoltaa ja vaihtaa keittiökaappeja joka vuokralaiselle, vaan yrityskäytössä olevissa tiloissa pieni kuluminen kuuluu asiaan. Asunto-osakkeissa kuluja tulee uusien vuokralaisten halutessa pintojen uusimista mutta myös yhtiön yhteisten korjausten kuten julkisivuremonttien ja putkiremonttien kustannuksia.

2. Hyöty: Hankintainvestoinnin vähäisyys Varsinkin pääkaupunkiseudulla pienienkin asuntojen hankintahinta kasvaa melko korkeaksi. Halliosakkeisiin sijoittaessa investoinnin suuruuden voi valita lähes millaiseksi tahansa, pienien hallitilojen hankintakustannus on varsin pieni. Kun halliosakeyhtiö rakennetaan sillä tavalla, että yhtiölainan osuus on suuri, vähentää tämä vielä osaltaan aloitusinvestoinnin suuruutta.

3. Hyöty: Pääoman tuotto Sijoittajaa eniten kiinnostava asia on tietenkin pääoman tuotto sijoitetulle tuotolle, pääomariskin rajoittamisen lisäksi. Kokenut Uusimaalainen hallisijoittaja, joka on sijoittanut yli kymmenen vuotta erilaisiin halleihin, kertoi tuoton osalta perusajatuksena hallisijoittamisessa olevan 8 prosentin tuotto-odotuksen sidotulle pääomalle. Uusissa halleissa pääoman tuotto voi olla 10-12 %, koska ylläpitokulut ovat matalat hyvän energiatehokkuuden ja olemattoman vähäisen huoltotarpeen vuoksi.

4. Hyöty: Matala yhtiövastike ja käyttökulut Yhtiövastikkeeseen ja kuluihin tärkein vaikuttava asia on rakentaessa tehdyt ratkaisut. Eniten näihin vaikuttavat hallin valaistusratkaisut, energiatehokas lämmitysmuoto sekä onko halli omalla tontilla. Uusissa energiatehokkaissa halleissa on maalämpö ja LED-valaistus. Monissa vanhoissa halleissa nämä asiat eivät ole kunnossa, jolloin yhtiövastike on selvästi korkeampi, samoin käyttökustannukset. Arto Majuri ATM Systems Oy:sta kertoo, että yksi isoimmista halliosakkeen valinnan perusteista oli hallin energiatehokkaat ratkaisut, esimerkiksi se, että hallin lämmitystapa oli maalämpö. Arto on sitä mieltä että maalämpö lämmitysratkaisuna pitää hallin jälleenmyyntiarvon ylhäällä ja lisäksi tietenkin maalämpö tuo suoraa säästöä kuukausittaisissa kustannuksissa verrattuna halliin, jossa on suorasähkö lattialämmityksellä tai vanhanaikaisella puhallinratkaisulla.

5. Hyöty: Rakentamisen aikataulujen pitäminen Uuteen, rakennettavaan rakennukseen investoimisessa arveluttaa aina tietenkin moni asia. Tuleeko rakennuksesta sellainen kuin markkinoitaessa on luvattu? Valmistuuko rakennus sovitussa aikataulussa? Tuleeko kaikki loppuviilaukset hoidettua kuntoon. Näistä ensimmäisessä kohdassakin kerrotulla kokeneella sijoittajalla, on omia, huonojakin kokemuksia asuntosijoittamisen yhteydessä. Ensimmäisen halliosakkeen rakentamisen ajalta sijoittaja kertoo kokemuksestaan näin: ”Täytyy sanoa, että oon positiivisesti yllättynyt. Kaikki meni projektissa kuten pitikin, aikataulut ja muut mitä luvattiin, pidettiin. Jos puhelimessa sovittiin väliraporteista, niin ne tulivat aina tyyliin parin tunnin sisään. Olen todella tyytyväinen kavereiden toimintaan. Välillä ihan ihmettelin milloin tulee se takapakki, kun on tottunut siihen näissä, että jotain melkein aina tulee jotain jossain vaiheessa. Mutta ei ole tosiaan mitään moitteen sijaa.”

6. Hyöty: Hyvien sijoitusmahdollisuuksien löytyminen ja riskin rajaaminen Asuntosijoitusmarkkinat vaikuttavat olevan jopa ylikuumentuneessa tilassa tällä hetkellä (Kauppalehti, joulukuu 2017). Alalle on tullut paljon uusia yksityisiä sijoittajia ja lisäksi suurin osa hyvistä asuntosijoituskohteista menee institutionaalisille sijoittajille, joilla on merkittävästi paremmat kanavat hyvien sijoituskohteiden löytämiseksi kuin yksityisillä sijoittajilla. Sen sijaan halliosakkeisiin sijoittaminen on kokonaisuudessaan vielä lapsen kengissään, koska isommat sijoittajat eivät ole vielä tulleet vahvasti kentälle. Tästä syystä hyviä sijoitusmahdollisuuksia löytyy paremmin kuin asuntosijoittamisessa

7. Hyöty: Jälleenmyyntiarvo ja myynnin helppous Jos halliosakkeen vuokraamisen jälkeen haluaa kotiuttaa pääomia, halliosakkeiden myyminen on helppoa, koska niistä ovat kiinnostuneet monenlaiset ostajat. Vuokralla olon lisäksi monet yritykset ovat kiinnostuneita ostamaan halliosakkeen omaksi. Myös yksityiset ihmiset ostavat ja vuokraavat kiihtyvällä tahdilla tiloja harraste- ja säilytystiloiksi.   Jos haluat haarukoida ja vertailla erilaisia sijoitusvaihtoehtoja, voit tilata sen alla olevalla lomakkeella, jolla sähköpostiisi lähetetään pääoman tuottolaskin.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!