Halliosakkeen ja toimitilan ostajan ABC

Moni uusia toimitiloja pääkaupunkiseudulla pohtiva ei ole tutustunut siihen, millaisia mahdollisuuksia uudet hallitilat tarjoavat. Moni on tottunut ajatukseen siitä, että toimitilat ostetaan tai vuokrataan toimistohotellista.

Olemme koonneet tähän artikkeliin halliosakkeen tai toimitilan ostamista miettivälle asioita, joita tulee eteen alkuvaiheessa ja miten me TT Estatessa toimimme näiden suhteen.

 

Mikä on tarve, oletko ostamassa halliosakkeen, varastoa vai autotallia?

Käyttötarkoitus sanelee paljon siitä, millaisia tiloja kannattaa etsiä. Jos etsit lisää säilytystilaa kotitaloutesi tavaroille, on sinulla hyvä aika vertailla mahdollisuuksia. Autotallin kokoisia varastoja täynnä olevia halleja nousee Vantaan, Keravan ja Järvenpään pelloille Talliosakkeen ja muiden toimijoiden rakentamana.

Jos etsit halliosaketta esimerkiksi harrastuskäyttöön tai liiketoiminnallesi, on valinnanvaraa vähemmän. Tällöin käyttöä on enemmän, rakentamisen laadulla on merkitystä ja tilaakin on syytä olla enemmän. TT Estatessa olemme halunneet keskittyä rakentamaan premium-tason hallitiloja asiakkaillemme, joilla on pelkkää varasto- tai autotallitilaa suuremmat tarpeet.

Teollisuushalli vai moderni toimitila?

Hallit miellettiin vielä joitakin vuosia sitten teollisuusyritysten kuluneiksi ja rumiksi asuinpaikoiksi. Todellisuus nykyaikaisissa halliosakkeissa on kovin toisenlainen. Vaikka kevyttä teollisuuttakin saattaa halleissa olla, on tyypillisempi käyttötarkoitus toimitila, joka yhdistää toimiston, varaston ja työtilan.

Meillä TT Estatessa tilat on suunniteltu niin, että ne mahdollistavat esimerkiksi asiakkaan haluamat WC-, suihku- ja parvitilat. Ja myöskin mielikuva kylmistä metallihalleista on kaukana meidän maalämmöllä varustetuista A-energialuokan halleistamme.

Kokonaisen hallin rakennuttaminen tai hallin ostaminen

Jos tilantarve on yrityksellä isompi, voi kyseeseen tulla myös kokonaisen hallin rakennuttaminen tai ostaminen omaan liiketoimintaan tai sijoituskäyttöön. TT Estatessa teemme haluttaessa yhdessä kokonaisenkin hallin asiakkaan omalle tontille tai omalle tontillemme.

Vuokrahalli vai halliosakkeen ostaminen omaksi?

Halliosakkeen voi tietenkin vuokrata tai sitten ostaa omaksi. Olemme tehneet laskureita, joilla voit laskea hallitilan vuokraamisen ja omistamisen kustannukset. Päätös tietenkin riippuu jokaisen hallitilaa etsivän tilanteesta ja rahoituksen saatavuudesta, mutta viimeistään laskurin lukuja katsoessa useimmille selviää, miksi halliosakkeiden omistaminen on yhä suositumpaa.

Mistä löytää vapaat hallitilat?

Halliosakkeiden kauppa ei ole samalla tavalla keskittynyt kiinteistönvälittäjille kuin kerrostaloasuntojen, vaan suurin osa kaupoista tehdään rakentajan ja ostajan välillä. Tämä on tehnyt kuitenkin sen, että vapaiden hallitilojen löytäminen ei ole aina kaikkein helpointa, vaan tiloja joutuu etsimään eri kanavista ja hallirakentajien omilta sivuilta.

Tämä ei ole paras ratkaisu hallitilaa etsivän asiaakkaan kannalta, mutta toisaalta haluamme mieluummin pitää halliosakkeiden hinnat välitysmaksun verran alempana kuin käyttää kaikissa tapauksissa välittäjää. Emme tietenkään ole asunnonvälittäjiä vastaan, mutta emme halua myöskään maksattaa asiakkaillamme korkeampia kuluja.

Sijoitusasunto vai sijoitus halliosakkeeseen?

Ylikuumentuneessa asuntosijoitustilanteessa yhä useampi sijoittaja on kääntänyt katseensa hallisijoittamiseen. Kun hallisijoittamisen keskimääräinen tuotto on ollut korkeampaa kuin asuntosijoittamisessa ja ylläpitomurheet varsinkin uudessa hallissa todella vähäisiä, on myös TT Estaten asiakkaina useita sijoittajia.

Lue lisää tekemistämme tutkimuksista ja kirjoituksista, muun muassa ylikuumentuneesta asuntosijoitustilanteesta ja hallisijoittamisen hyödyistä.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!