Halliosake autoharrastajalle

Autoharrastajat ja kilpaa ajavat tarvitsevat harrastukseensa toimivaa tilaa. Tästä syystä TT Estaten monet halliosakkeet ovat autoharrastajien omistamia.

Olemme koonneet tähän artikkeliin erityisesti niitä asioita, joita autoharrastajat ja kilpa-autoilijat ovat nostaneet esiin tärkeinä ominaisuuksina sopivaa tilaa etsiessään ja valitessaan.

 

Nykytila ja ongelmat

Jos harrastaa autoja toden teolla, on tietenkin jonkinlainen huolto- ja varastotila oltava käytössä. Monella autoharrastajalla tämä on ollut olosuhteidenkin pakosta joko oma autotalli tai muualta vuokrattu tai ostettu autotalli.

Tämä on useimpien mielestä enemmän pakollinen paha kuin tavoitetila. Autotallissa tilaa on yleensä varsin rajallisesti. Varsinkin jos ajokkeja on enemmän kuin yksi, niin kuin tilanne yleensä on, käy tila ahtaaksi.

Viime vuosiin saakka autoharrastajalle ei ole ollut hyviä vaihtoehtoja tilanteeseen. Nyt kasvanut hallirakentaminen on mahdollistanut vaihtoehtoisten ratkaisuiden selvittämisen. Kun olemme haastatelleet TT Estaten halliosakkeen hankkineita autoharrastajia, ovat he kertoneet tästä: ”Silloin olisi ehdottomasti pitänyt olla oma halli, kotona kun tehtiin kaikki pienissä tiloissa, niin se oli semmoista sähläämistä”, Tapani Koski kertoi siitä miten hän on pitkään harrastanut autoja mutta tilat ovat olleet rakkaan harrastuksen hidasteena. Esimerkiksi Tapanin kaksi aikaisempaa tallia tuntuivat sopivan vain autojen säilyttämiseen, huoltaminen ja muu vastaava ei tullut mieleenkään ahtaissa tiloissa.

Leveä tila – useampi auto vierekkäin ja säilytystilaa

Autojen lisäksi autoharrastajat toivovat, että varaosille, renkaille ja muille säilytettäville varusteille löytyisi myös tilaa. Koska halliosakkeessa tulee vietettyä aikaa ja huollettua autoa, on oleellista että myös ajoneuvojen ympärillä oltava tilaa.

Haastatellessamme autoharrastajia, he ovatkin nostaneet esille halliosakkeen muodon tärkeänä huomioon otettavana asiana. Jukka Turunen kertoi, että yksi syy valita TT Estaten tila oli se, että tila oli leveä eikä pitkulainen, kuten muut halliosakkeet, joihin hän oli tutustunut.

 

Pitkäaikainen ratkaisu

Vuokrattavan tai ostettavan tilan olisi erityisesti autoharrastajalle oltava sellainen, että se palvelee vielä kymmenienkin vuosien päästä. Jos ostaa esimerkiksi yritykselle halliosakkeen toimitilaksi, sitä käyttää todennäköisesti vain eläkeikään asti. Autoharrastajana todennäköisesti pyrimme käyttämään eläkepäivien alettua vielä enemmän aikaa autojensa kimpussa kuin mitä työn ohella olemme voineet käyttää.

Tapani alkoi etsimään uutta tilaa toden teolla vuoden vaihteessa. Hänellä oli aikaisemmin kaksi pienempää tallia – paritalli Leppävaarassa sekä Vääksyssä toinen talli, johon mahtui kaksi autoa. Nämä tallit olivat kuitenkin kelpoisia ainoastaan säilytystalleiksi, joten luontevalta tuntui myydä ne pois ja ostaa yksi, isompi halli. Tapanin mukaan uudessa, isossa, lämpimässä ja valoisassa hallissa on tilaa tehdä myös kunnostustöitä – lisäksi hänellä on omassa tallissa nelipistenosturi.

 

 

Matalat ylläpitokulut

Autoharrastajat mieltävät halliosakkeen pitkäaikaisena sijoituksena ja elämän laadun parantajana. Tästä näkökulmasta hankintakulua tärkeämmäksi nousee osakkeen ylläpitokulut.

Autoharrastajat nostavatkin maalämmön, led-lamput ja muut energiaa säästävät ratkaisut tärkeinä valintakriteereinä. Nämä pitävät TT Estaten halliosakkeiden ylläpitokustannukset matalalla tasolla.

 

Paikkojen toimivuus ja muunneltavuus

Haastattelemamme autoharrastajat nostavat selvästi yhdeksi tärkeimmistä asioista laadukkaat rakennusratkaisut. Modernit lämmitys- ja valaistusratkaisut ja laadukas rakentaminen nousevat tärkeiksi kun tiloissa vietetään aikaa rakkaan harrastuksen parissa.

Toinen asia on tilojen laajennettavuus juuri autoharrastuksen näkökulmasta. Nelipistenosturi, WC-tilat ja parviratkaisut ovat mahdollisuuksia, joita moni autoharrastaja pitää tärkeinä erityisesti miettiessään tilan ostamista.

Yhteenveto autoharrastajan halliosakkeen valintaan, ota nämä huomioon tilaa harkitessa:

☑ Halliosakkeen koko ja muoto – riittävä leveys vaikuttaa käyttömukavuuteen merkittävästi

☑ Halliosakkeen laajennettavuus – jos tarvitset tilan käyttöä helpottavia laajennuksia, onko niiden tekeminen helppoa tai yleensäkään mahdollista

☑ Mieti miten pitkälle ajalle olet halliosaketta hankkimassa – jos meinaat pitää halliosakkeen pitkään on rakentamisen laadulla suuri merkitys

☑ Ylläpitokulut pitkässä juoksussa – Hankintahinta on yksi asia, mutta jos ostat tilan omaan käyttöösi pitemmäksi aikaa niin ylläpitokulut ovat tärkein asia.

☑ Sijoituksen arvon säilyminen – Kun tila on laadukkaasti rakennettu, ylläpitokulut matalat ja käytettävyys hyvä, kasvaa sijoituksesi arvo ajan kanssa

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!