Elämää etäohjattavassa halliosakkeessa

Kuntoilua ja jännitystä

Esimerkkiyrittäjämme Kalle Laaksosen halliosake on valmistunut. Kalle muuttaa työntekijänsä ja opiskelijaharjoittelijansa kanssa uusiin tiloihin. Koko tiimi on iloinen parvella sijaitsevasta viihtyisästä toimistosta, jossa on pikkukeittiö jääkaappeineen ja mikroineen. Luksusta on lattiatasossa oleva pukuhuone, jossa on wc ja suihku. Opiskelijaharjoittelija Eetu ripustaa paikoilleen ostamansa uudet käsipyyhkeet ja raidallisen suihkuverhon. Kalle haastaa koko tiimin kulkemaan pyörällä töihin nyt, kun työtiloissa on suihku. Kalle huomaa pian, että aamut alkavat aivan toisella tavalla, kun raikas ulkoilma saa täyttää keuhkot ja virkistää aivot ja polkeminen lämmittää lihakset ennen töihin ryhtymistä. Kalle pysyy päätöksessään ja käyttää polkupyörää silloinkin, jos hänen täytyy tulla avaamaan ovi tavarantoimittajalle illalla tai viikonloppuna. Joskus huonommalla kelillä tekisi mieli ottaa auto käyttöön, mutta Kalle on päättänyt olla sitkeä ja kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutosta vastaan pyöräilemällä.

Eräänä iltana, kun Kalle polkee hakemaan toimistolta unohtunutta paperia, hän näkee tummalasisen pakettiauton ajelevan hitaasti hallin pihalla. Kalle kurvaa pakettiauton luo kysyäkseen, voiko auttaa, mutta pakettiauto nostaa saman tien kytkintä ja häipyy. Kallella on koko pihamaan kattava nauhoittava kameravalvonta, joka on TT Estaten rakennuttamissa halleissa vakiovarusteena. Kalle selailee nauhoituksia seuraavana päivänä, ei näe muuta hämäräperäistä liikettä ja rauhoittuu. Samalla viikolla harjoittelija Eetu kuitenkin kertoo nähneensä taas samannäköisen pakettiauton kiertävän hallia. Kalle huolestuu. Hän alkaa heräillä keskellä yötä pohtimaan, tulivatkohan hallitilan ovet varmasti lukkoon. Hän juo kahvia keskellä yötä ja miettii, että turhat huolet on jollakin tavoin saatava hälvenemään. Hän on lähdössä viikon lomamatkalle ja pelkää, että loma menee pilalle turvallisuudesta huolehtimisen takia. Hänen työntekijänsä pärjäävät kyllä töiden kanssa loman ajan, mutta kuinka hän itse voisi lakata stressaamasta?

Teknologiasta mielenrauhaa

Kalle juttelee naapuriyrittäjä Minnan kanssa, joka kertoo, että hänellä on käytössä sovellus, josta voi tarkistaa, onko ovi lukossa. Minna kertoo, että sovellus myös hälyttää heti, jos sisällä on liikettä outoon aikaan. Sovelluksen kautta voi milloin tahansa tarkastella ajantasaista kuvaa osakkeen sisältä tai tarkistaa tiedot tilan sisälämpötilasta ja kosteudesta. Minna selittää, että haluaa yksinyrittäjänä minimoida kaikki riskit ja käyttää siksi kaikkia teknisiä apuvälineitä, joita on helposti saatavilla. Hänellä on usein arvokkaita antiikkihuonekaluja entisöitävänä, ja hän haluaa olla varma siitä, että ne ovat turvassa niin antiikkivarkailta kuin kosteusvaurioilta. Sovelluksen kautta hän voi säätää hallin sisälämpötilaa ja ilmanvaihtoa vaikka etänä, jos on tarvis. Murtoepäilyjä ei Minnalle ole vielä tullut, mutta kerran sovellus hälytti sisälle halliin eksyneestä linnusta, joka etsi räpistellen tietä ulos. 

Kalle kiinnostuu Etäseuranta-sovelluksesta ja päättää hankkia sen. Sovelluksen saa kätevästi tilattua hallin rakennuttaneelta TT Estatelta, jonka asentajat tulevat laittamaan kaiken toimintakuntoon ja kertovat helpot käyttöohjeet. Kalle hämmästyy taas toiminnan mutkattomuutta; kolmen päivän kuluttua tilauksesta hänellä on toimintavalmiit laitteet halliosakkeessaan.

Etäseuranta-sovellus osoittautuu loistohankinnaksi. Sen avulla Kalle voi milloin tahansa tarkastella hallin sisätilojen tai pihan valvontakameroiden kuvaa. Parina yönä hän havahtuu ja vilkaisee tablettinsa ruudulta, että kaikki on rauhallista, eikä muutaman yön päästä enää herää keskellä yötä. 

Kallen ei tarvitse enää tulla työajan ulkopuolella avaamaan ovia tavarantoimittajille. Kun tavarantoimittaja soittaa olevansa tulossa, Kalle voi seurata suoraan ruudultaan, milloin tämä ajaa pihaan. Kalle saa muutamalla klikkauksella oven auki, ja kun tavarat on kannettu sisään, taas kiinni. Ilmastoystävällistä ja sadekelillä myös miellyttävää. Kalle ottaa myös tavakseen pudottaa halliosakkeen sisälämpötilaa viikonloppujen ja juhlapyhien ajaksi parilla asteella, koska se käy niin helposti samaa sovellusta klikkaamalla. Vaikka hallissa on ympäristöystävällinen maalämpö, ei pieni energian säästö ole koskaan pahitteeksi.

…ja rauhallista lomaa

Kalle lähtee rentoutuneena lomalle saaristoon. Ilmat ovat loistavat ja kalaakin tulee. Kesken kalareissun Kallen Etäseuranta-sovellus kuitenkin hälyttää: joku on kolistelemassa hallin takaovea. Kalle soittaa saman tien poliisille ja heittää ankkurin. Poliisit soittavat hetken kuluttua takaisin; hallin piha on tyhjä heidän ehtiessään paikalle, mutta takaovessa on murtoyrityksen jälkiä. Kalle istuu veneen nokassa ja selaa pihakameroiden tallentamaa videokuvaa. Tutunnäköinen pakettiauto näkyy pysäköitynä kadun varteen. Kalle saa kuin saakin zoomattua auton rekisterinumeron näkyviin, ja lähettää sen poliisille.

Kallea jännittää, mutta samalla myös hymyilyttää. Aurinko paistaa, ja meri heiluttaa venettä. Hämäräheikit ovat vihdoin jäämässä kiinni häntä häiritsemästä, ja Etäseuranta-sovelluksen avulla hän itse on täysin ajan tasalla kaikesta, vaikka istuu kalastusvälineidensä keskellä satojen kilometrien päässä. Kalle nostaa ankkurin ja heittää virvelin veteen. Selvittäkööt poliisit tämän jutun, hänellä on nyt loma.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!