Asuntosijoittaja, kuulostaako seuraava tilanne tutulta:
- ”Pitäisi löytää sijoitusasunto ylimääräisille rahoille, mutta tuntuu että sopivaa kohdetta ei millään löydä.”
- ”Jos sijoitusasunnoksi sopiva kohde joskus päätyy yleiseen myyntiin, niin se menee monesti tunneissa kaupaksi”
- ”Loput avoimessa myynnissä olevat kohteet ovatkin sitten enemmän tai vähemmän huonoja sijoitusasunnoksi”
Tätä tilannetta kuvaa hyvin myös seuraava Kauppalehden artikkeli joulukuulta 2017: Niin sanotun ”normaalin” asuntosijoittajan tilanne on siis tukala, mikäli olisi tarve löytää uusi sopiva sijoituskohde ylimääräiselle pääomalle. Kaikki parhaat kohteet tuntuvat menevän joko institutionaalisille sijoittajille tai muille ”sisäpiiriin” kuuluville suursijoittajille jotka pääsevät kuorimaan kerman sijoituskohteista ennen niiden päätymistä yleiseen myyntiin. Päästäkseen samoille apajille ”normaalin ”sijoittajan on oltava joko todella onnekas tai omattava poikkeuksellisen hyvät kontaktit alan piireihin.
Asuntosijoittamisen vuokratuotto laskee
Edellä kuvattu tilanne johtaa vääjäämättä siihen, että monet asuntosijoittajat joko päätyvät maksamaan ylihintaa ostamastaan asunnosta tai sitten tinkivät hyvän sijoitusasunnon muista kriittisistä kriteereistä kuten hyvästä sijainnista tai remonttiriskistä. Vaikka onnekkaasti onnistuisitkin löytämään sijoituskohteen, joka täyttää hyvän sijoitusasunnon kaikki kriteerit niin pääset tyypillisesti noin 4 % sijoitetun pääoman tuottoon.
Edistykselliset sijoittajat hakevat vaihtoehtoisia kohteita
Useat sijoittajat ovat asuntomarkkinoiden kuumentuessa alkaneet etsiä helpompia sijoituskohteita sijoitusasuntojen sijaan. Yksi vielä melko tuntematon sijoituskohde on varasto- / halliosakkeet, joissa tyypillinen sijoitetun pääoman tuotto on 10-12% luokkaa. Sijoittajat jotka ovat löytäneet varasto- / halliosakkeet huomaavat myös sen, että hallinnollinen vaiva on sijoitusvarastossa tyypillisesti huomattavasti pienempi kuin asunto-osakkeissa. Sekä asunto- että halliosakesijoittamisessa pitää luonnollisesti ymmärtää sijoitusmarkkinaa riittävästi jotta osaa välttää yleisimmät sudenkuopat. Ohessa niistä muutamia: Asuntosijoittajan yleisiä murheenaiheita, muun muassa:
- Liian kallis hankintahinta
- Särkyvät pyykki- ja tiskikoneet
- Huolet julkisivu- ja putkiremonteista sekä muista korjaustarpeista
- Hankala vuokralainen
- Heikko kassavirta
Sijoitusvaraston omistajan kompastuskiviä, muun muassa:
- Vanha varastorakennus ja korjaustarpeita lähitulevaisuudessa
- Huono sijainti
- Korkeat käyttökulut, esim. suorasähkölämmitys
- Liian täyteen rakennettu tontti
Oletko kiinnostunut halliosakesijoittamisesta tai halliosakkeen ostosta? p.050 599 4560