Tarkista nämä, ennen kuin teet sopimuksen halliosakkeesta

Onko hallitilat suunniteltu pelkästään varastokäyttöön vai sekä tuotanto- että varastotiloiksi? Siinäpä hallitilan ostajan tärkein kysymys. Tässä blogikirjoituksessa kokoamme hallitilan ostajan muistilistan, jonka läpi käyminen saattaa säästää paljon aikaa ja rahaa.

Saako hallissa korjata autoja vai vain säilyttää niitä?

Esko etsi autokorjaamolleen uusia hallitiloja, joiden sijainti olisi nykyistä parempi. Hän huomasi hyvältä näyttävän ilmoituksen: hallien sijainti oli juuri siellä, mistä hän oli tilaa etsinytkin. Puhelu hallifirmaan kuulosti lupaavalta, sillä henkilö puhelimen toisessa päässä sanoi, että tilat sopisivat hyvin autoille ja yhtiövastike vaikutti varsin kohtuulliselta.

Esko esitteli löydön kaverilleen, joka luki ilmoituksen mietteliäänä. “Muuten kuulostaa hyvältä, mutta saako tässä tilassa myös tehdä töitä vai vain säilyttää autoa?”, kaveri huomautti. Esko ihmetteli kysymystä. Hallifirman edustaja oli nimenomaan sanonut puhelimessa, että tila sopisi hyvin autoille. “Mutta missä niin lukee?”, kaveri tarkensi.

Esko alkoi käydä ilmoitusta uudelleen läpi, mutta ei löytänytkään tietoa kirjallisena. “Mutta eikös tieto hallin neliömäärästä riitä”, hän mietti. Sinnehän mahtuisi hyvin muutamakin auto samaan aikaan. Kaveri on kuitenkin tarkkana. “Itse asiassa tieto halliosakkeen neliömäärästä ei yksinään vielä kerro, onko osake suunniteltu varasto- vai toimitiloiksi. Pelkässä varastohallissa ei saa tehdä töitä, varsinkaan autoremonttia. Kannattaa myös tarkistaa, että rakennukseen on tehty asianmukaiset lopputarkastukset, muuten voi tulla ikäviä yllätyksiä.”

Varastotilat ovat ainoastaan tavaroiden säilytystä varten

Tuotantotilaksi hankittu hallitila on hyödytön, jos se on suunniteltu vain varastokäyttöön. Varastotilassa saa nimittäin ainoastaan säilyttää tavaroita. Tämä selvisi myös Eskolle ja mitä tarkemmin hän aiheeseen perehtyi, sitä onnellisemmaksi hän tuli siitä, ettei ollut tehnyt hätiköityjä kauppoja. Esimerkiksi öljyn- ja hiekanerotuskaivojen lisääminen tilaan jälkikäteen maksaisi niin paljon, ettei se ollut edes vaihtoehto. Esko ei myöskään löytänyt mistään mainintaa rakennuksen lopputarkastuksesta.

Eskoa toki kiukutti myyjän lupaukset, joille ei löytynyt kirjallista katetta. Mutta suurin tunne oli helpotus: mitä hän tekisi varastotilalla, johon ei saisi rakentaa edes toimistoparvea?

Tuotantotila on monipuolinen työtila, joka mukautuu myös toimistokäyttöön

Esko alkoi ottaa asioista selvää ja ystävänsä ansiosta hän osasi olla tarkkana uuden työtilansa suhteen. Nyt hän tiesi etsivänsä asuinkuntansa turvallisuusmääräykset täyttäviä tuotantotiloja, jotka soveltuisivat raskaammilla koneilla työskentelyn lisäksi myös toimistokäyttöön. Esko lupasi tarjota ensi kerralla kaverilleen kahvit, sillä hän oli juuri välttynyt huonoilta kaupoilta. Myös tilan jälleenmyyntiarvo säilyisi suurempana, kun tilaa voisi käyttää monipuolisiin tarkoituksiin.

Meille TT Toimitiloilla on kunnia-asia, että asiakkaamme saavat juuri sellaiset tilat, mitä ollaan sovittu. Tilojen on toimittava asianmukaisesti ja käyttötarkoitukseensa soveltuvasti. Meidän kanssa toimiessa kaikki tiedot kohteista saa ilman muuta kirjallisena. Asiakkaiden tyytyväisyys on meille tärkeintä – voit lukea heidän kokemuksiaan yhteistyöstämme esimerkiksi täältä.

Tarkistuslista ennen halliosakkeen sopimuksen tekoa

  • Soveltuuko tila täysipäiväiseen työskentelyyn, eli onko kyseessä tuotantotila? Vai onko kyseessä ainoastaan varastointiin sopiva varastotila?
  • Onko vastikkeet tuloutettu kiinteistöyhtiön kirjanpidossa, jotta saat vähentää ne verotuksessa?
  • Onko kohteessa jäljellä rakennusoikeutta esimerkiksi toimistoparvea varten?
  • Sijaitseeko rakennus omalla tontilla?
  • Onko rakennus lopputarkastettu? Tämä on tärkeä asia selvittää, jos ostat kohteen valmiista rakennuksesta.
  • Mikäli olet hankkimassa vielä ennakkomarkkinoinnissa olevaa kohdetta, muista huolehtia, että rakennus lopputarkastetaan ennen kuin osakkeet luovutetaan asiakkaille.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!