Toimitilat omaksi vai vuokralle?

Toimitilojen hankkiminen yrityksen omistukseen vuokraamisen sijasta on vahvasti nousussa. Tässä kerromme syitä miksi toimitilan tarvitsijat ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin ostamaan tiloja itselleen.

  1. Oman toimitilan hankintakustannukset vs. vuokraaminen

Useamman kymmenen tuhannen euron arvoisen halliosakkeen ostaminen voi tuntua ajatuksena isolta summalta verrattuna kuukausittain maksettavaan vuokraan. Mutta kuinka moni ostaa halliosakkeen käteisellä kertaostoksena? Ei juuri kukaan, koska se ei ole kannattavin tapa, vaikka tilillä makaisikin niin paljon rahaa. Käytännössä halliosake hankitaan niin, että osa jää yhtiölainaksi, jota maksetaan kuukausittain pois ja osa maksetaan hankittaessa pankkilainalla tai käteisellä. Toisin sanoen oleellista on vertailla vuokran suuruutta ja kuukausittaista lyhennystä. Useamman asiakkaan kokemuksen mukaan vastikkeet ja lyhennykset yhteenlaskettuina maksettavan kuukausierän suuruus on kuitenkin pienempi kuin vastaavan tilan vuokra. Ja tämä kustannus tietenkin vain siihen asti, että tila on maksettu omaksi. Kysyessämme ÄrPee Asennuksen Raimo Turusen ajatuksia, hän totesi hallin ostamisesta, että ”vuokran maksaminen on aika hölmöä”. Hän myös laski, että viisi vuotta oli vierähtänyt vuokrahallissa ja siinä ajassa hän olisi jo maksanut halliosakkeen itselleen, jos aikanaan vuokrahalliin mennessä olisi ollut tällainen mahdollisuus. Myös LVI-Säätö M. Kanninen Oy:n omistaja  Matti Kanninen kertoi miettineensä monta kertaa vuosien varrella, että varastoista ei kannattaisi muille maksaa vuokraa. Omaa osaketta maksaessa saa pitkässä juoksussa samalla kuukausittaisella investoinnilla itselleen halliosakkeen.

Myydään halliosake
 
  1. Toimitilat muuntuvat omaan toimintaan sopiviksi vs. oma toiminta pitää sopeuttaa tiloihin

Tilan kustannukset pitkässä juoksussa ovat tärkeitä. Mutta myös se on tärkeää, että saa rahoilleen vastinetta sillä tavalla, että tilat ovat juuri omaan käyttöön sopivat. Vuokratussa tilassa vaikutusmahdollisuudet ovat huonot tilan muuttamiseksi omaan toimintaan paremmin soveltuvaksi. Yleensä täytyy tyytyä siihen, mitä markkinoilta löytyy vuokralle ja sopeuttaa omaa toiminta sen rajoituksiin. Halliosaketta ostaessa vaikutusmahdollisuudet ovat hyvät sekä alussa että toiminnan kehittyessä ja kasvaessa. Uusissa moderneissa halleissa korkeat ja muunneltavat tilat mahdollistavat esimerkiksi toimistoparven rakentamisen. Erityisesti ennen hallin valmistumista tilansa varanneet ostajat pystyvät tarvittaessa vielä vaikuttamaan tila- ja pohjaratkaisuihin.

  1. Ylläpitokustannukset vuokrahallissa ja omassa halliosakkeessa

Yksi tärkeimmistä toimitilan valintaan liittyvistä asioista on aina ylläpitokustannukset. Ne kun kumuloituvat ajan kanssa. Varsinkin isojen toimijoiden vuokrahallien rakentamisessa on useasti säästetty energiatehokkuuden kustannuksella. Tällöin vuokran lisäksi tulevat lämmitys- ja sähkölaskut paisuttavat kuukausikustannusta huomattavasti. Uusissa energiatehokkaissa halleissa on maalämpö ja LED-valaistus. Monissa vanhoissa halleissa nämä asiat eivät ole kunnossa, jolloin käyttökustannukset ovat selvästi korkeampia. Halliosakkeen TT Estate Oy:ltä ostanut Arto Majuri totesi, että syitä ostopäätökseen oli useita, yhden niistä hän summasi seuraavasti: ”Vakuutuimme siitä, mitä näimme hallin rakennuksella ja mitä tiesimme valituista energiaratkaisuista.” Arto kertoi, että päätöstä tehdessä iso juttu oli yrityksen panostukset energiatehokkaisiin ratkaisuihin, muun muassa se, että hallin lämmitystapa oli maalämpö. Lämmitysratkaisuna maalämpö pitää hallin jälleenmyyntiarvon korkeampana. Maalämpö tuo myös suoraa säästöä kuukausittaisissa kustannuksissa verrattuna halliin, jossa on suorasähkö lattialämmityksellä tai vanhanaikaisella puhallinratkaisulla.

  1. Hallitilojen arvon säilyminen vs. nousevat vuokratulot

Jopa kuplaksi paisunut asuntojen hintojen nousu ja asuntosijoittamiseen liittyvät muut ongelmat ovat kääntämässä sijoittajien katseet halliosakesijoittamiseen. Tämä tarkoittaa, että halliosakkeissa on odotettavissa arvonnousua myös jatkossa. Tämä selkeä trendi saattaa aiheuttaa myös korotuspainetta halliosakkeiden vuokriin.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!