Sijoittajana voi tehdä hyvää

Uudet tilat, uusi harrastus

Esimerkkiyrittäjämme Kalle Laaksosen halliosake on valmistunut. Kalle muuttaa työntekijänsä ja opiskelijaharjoittelijansa kanssa uusiin tiloihin. Koko tiimi on iloinen parvella sijaitsevasta viihtyisästä toimistosta, jossa on pikkukeittiö jääkaappeineen ja mikroineen. Luksusta on lattiatasossa oleva pukuhuone, jossa on wc ja suihku. Opiskelijaharjoittelija Eetu ripustaa ostamansa uudet käsipyyhkeet ja raidallisen suihkuverhon paikoilleen. Kalle haastaa koko tiimin kulkemaan pyörällä töihin nyt, kun työtiloissa on suihku. Kalle huomaa pian, että aamut alkavat aivan toisella tavalla, kun raikas ulkoilma saa täyttää keuhkot ja virkistää aivot ja polkeminen lämmittää lihakset ennen töihin ryhtymistä. 

Kalle innostuu pyöräilystä niin, että alkaa harrastaa maastopyöräilyä samassa kaupungissa asuvan kummipoikansa Jonnin kanssa. Myös Eetu innostuu mukaan, ja kolmisin he alkavat samota alueen metsäpolkuja ja keskustelevat samalla yrittämisestä. Jonni on aloitteleva nuori yrittäjä, jolla on kummisedältä paljon kysyttävää.

Huonoissa tiloissa huono tehdä töitä

Jonni on pitänyt enemmän tai vähemmän virallista vanhojen autojen entisöintipajaa vanhempiensa autotallissa 16-vuotiaasta saakka. Nyt parikymppisen Jonnin vanhemmat luonnollisesti toivovat, että Jonni siirtäisi yrityksensä johonkin muualle. Jonnin yritys on saavuttanut sen verran vakaan asiakaskunnan, että Jonni pystyykin vuokraamaan laitakaupungilta edullisen, mutta hiukan rähjäisen hallitilan ja muuttaa yritystoimintansa sinne. Kalle seuraa kiinnostuneena nuoren yrittäjän liiketoiminnan vakiintumista ja huomaa ilokseen, että Jonni alkaa saavuttaa arvostusta alallaan.

Puolen vuoden kuluttua Jonni kuitenkin sairastuu. Hän pelkää tulleensa allergiseksi käsittelemiensä kemikaalien ja maalien hajuille. Tarkempi tutkimus kuitenkin paljastaa, että hallitilassa on vakavia sisäilmaongelmia. Koko tönö on täynnä kosteutta ja mikrobeja. Jonni jää kuukaudeksi sairaslomalle ja yrittää saada keuhkonsa kuntoon, ennen kuin uskaltaa tarttua taas töihin. Jonnin äiti on huolissaan ja vaatii, että jos Jonni jatkaa autojen entisöintiä, hänen on hankittava kunnolliset tilat, joissa on hyvä ilmanvaihto eikä sisäilmaongelmia. Terveys on tärkeämpi asia kuin unelma-ammatti. Jonni on kuitenkin skeptisempi; kuinka hänellä voisi vielä moneen vuoteen olla varaa uusiin tiloihin?

Kalle menee tapaamaan kummipoikaansa ja juttelee tämän kanssa tulevaisuudesta. On selvää, että vanhojen autojen entisöinti on Jonnin senhetkinen unelma, eikä hän halua vielä heittää hanskoja tiskiin. Kalle jää miettimään, voisiko hänellä olla mahdollisuus auttaa nuorta miestä.

cof

Sijoittamisesta hyötyä molemmin päin

Kalle on ollut halliosakkeen omistajana jo sen aikaa, että on nähnyt hallisijoittamisen hyödyt omakohtaisesti, ja pitää halliosakkeita sekä turvallisena että kannattavana sijoituskohteena. Samassa hallissa, jossa Kallen yritys toimii, on yksi hallitila tyhjentymässä, kun siinä vuokralaisena ollut yrittäjä muuttaa pois kaupungista. Kalle menee tarkastelemaan tilaa vaivihkaa ja toteaa sen sopivan Jonnen käyttöön kohtuullisen pienillä muutoksilla. 

Kalle ottaa yhteyttä pankkiinsa ja sen jälkeen osakkeen omistajaan, hallin rakentaneeseen TT Estateen. Koska pankki on myötämielinen, Kalle päättää, että hän uskaltaa ostaa naapuriosakkeen sijoitusosakkeeksi. Hän on varma, että hyvällä sijainnilla olevan osakkeen arvonnousu tekee sijoituksesta kannattavan, vaikka hän tarjoaisikin tilan kummipojalleen vuokralle hiukan markkinahintoja edullisemmin. Rakentamisen laatu ja modernit ratkaisut ovat vakuuttaneet Kallen siitä, että halli tulee kestämään aikaa eikä sen arvo laske. Kummipojan terveys mielessään hän teettää vielä ulkopuolisen selvityksen tilan ilmanvaihdosta ja kosteudesta, ja hymyilee saadessaan huipputulokset. 

Jonni ilahtuu kummisedän tarjoamasta mahdollisuudesta, ja yhdessä mietitään vuokrataso sopivaksi. Jonnin sairasloman aikana järjestetään halliosakkeessa tarvittavat muutokset autojen entisöintitoimintaa varten. Jonni palaa töihin uudella innolla allergialääkkeiden voimin ja huomaa, ettei ongelmia tule. Altistus johtui edellisen tilan kosteusvaurioista ja olemattomasta ilmanvaihdosta. Uuden hallin ilmanvaihto on huippuluokkaa. Vuokra on Jonnille sopiva ja Kalle saa kaupan päälle päivittäiset kahvitteluhetket kummipoikansa kanssa, kun töitä tehdään samassa hallissa. Yhteiseltä pihalta on myös helppo lähteä työpäivän jälkeen rentouttavalle maastopyörälenkille ennen kotiin ajamista.

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!