Sijoittaja, halliosakkeiden tarve tulee kasvamaan!

Tuukka oli jo pitkään harkinnut oman hallitilan ostoa. Moottoritien viereen, elinvoimaisen ja kasvavan Lahden kaupungin välittömään läheisyyteen oli nousemassa uusi laadukas toimitila, joka sijoituskohteena vaikutti täydelliseltä. Keskustelu puhelimessa TT Estaten edustajan kanssa oli tehnyt vaikutuksen. Tuukka kertasi muistioonsa kirjoittamia kohtia.

Oma tontti. Laadukkaat puitteet. Erinomainen sijainti. Energiatehokas. Edullinen yhtiövastike.

Ystävän epäluulo kuitenkin jarrutti asiaa.

”Ei kannata”, ystävä totesi ja pudisti päätään. ”Etkö ole kuullut, että halliosakkeiden arvo tulee vielä romahtamaan? Ja kaiken lisäksi hinnoissa on rutkasti ilmaa.”

Näiden keskustelujen alla Tuukka alkoi itsekin epäilemään omaa ajatustaan, ja pian hän luopui aikeistaan.

Mutta sitten maailma muuttui.

Halli- ja varastotilojen kysyntä kasvaa tulevaisuudessa

Uutislähetykset suolsivat otsikoita, joissa puhuttiin rauhanajan pahimmasta kriisistä. Rajat suljettiin, valmiuslaki julistettiin ja yhtäkkiä koko maailma oli kiinni. Tavarakuljetukset jäivät lähtöpaikkoihinsa, lentoliikenne lakkasi ja ihmiset hamstrasivat vessapaperia. Tuukka viritteli omaa makuuhuonettaan etätyötilaksi ja ihmetteli sitä, miten elämä oli yhtäkkiä muuttunut niin paljon.

Kuukaudet kuluivat ja tilanne säilyi ennallaan. Eräänä maaliskuisena aamuna Tuukka luki kahvikupposen lomassa sanomalehdestä erikoisen uutisen. 400 metriä pitkä konttialus oli jäänyt poikittain jumiin Suezin kanavaan lamaannuttaen hetkeksi tavaraliikenteen. Katsoessaan kuvia voimattomista kaivureista ja paikoillaan seisovista tavarankuljetuslaivoista, Tuukka ymmärsi katsovansa suoraan silmiin modernin maailman arvaamattomuutta. Kun tavaraliikenne oli mennyt abstrakteiksi nappien pyyhkäisyiksi ja seurantakoodien lukemiseksi, ja kun välimatkat ostajan ja tuottajan välillä kasvoivat pitkiksi, koko maailma oli yhä alttiimpi häiriöille.

”Yksi aivastus väärässä paikassa saattaa käynnistää maailmanlaajuisen pandemian”, Tuukka selitti asiaa epäilevälle ystävälleen. ”Riittää, että jokin jakelukanava tukkeutuu, niin tavara seisoo paikoillaan viikkoja. Tiedätkö, mitä se silloin vaatii kaiken sen tavaran osalta?”

Ystävä katsoi Tuukkaa kysyvästi.

”Se vaatii konkretiaa. Se vaatii muun muassa varastohalleja.” 

Verkkokauppa kasvattaa tavaran varastoinnin määrää

Tarkkana miehenä Tuukka halusi omalle kytevälle ajatukselleen varmuuden. Se löytyi helposti. Kaupan liiton tekemä tutkimus paljasti, että suomalaisten verkko-ostaminen on viime vuosina kasvanut huimasti. Erityisesti kasvua on tapahtunut kotimaisessa tuotannossa: 60:ssä prosentissa Suomessa tehdyistä verkko-ostoista lähetys tulee kotimaasta.

Verkkokaupan räjähdysmäinen kasvu tarkoitti myös varastointitilojen kysynnän kasvamista. Tuukka kiikutti artikkelin ystävänsä luo ja liu’utti sormeaan tekstillä. ”Varastojen piti jo aikoja sitten häipyä. Sitten niiden piti automatisoitua kokonaan. Niin ei ole käynyt. Verkkokauppa ja kierrätys lisäävät varastojen tarvetta”, Tuukka luki ääneen. ”Siinäpä kuulit. Halliosakkeissa trendi on ylöspäin.”

Tuukka levitti pöydälle vielä esitteen, jonka keskellä komeili tyylikäs havainnekuva valkoisesta, modernista hallirakennelmasta.

”Tässä on Lahden Paanakadulle pian valmistuva hallikiinteistö”, hän kertoi ystävälleen, jonka ilme oli alkanut muuttua epäilevästä hämmentyneeksi. ”TT Estate on tulevaisuuden toimitilojen asiantuntija. Tämä osake olisi varma sijoitus, jossa ei tarvitsisi huolestua tulevista remonteista tai kalliista ylläpitokustannuksista.”

”Mutta eikö vuokralaisen saaminen tuonne ole näin epävakaana aikana hankalaa?” ystävän tuttu epäilymantra alkoi.

Tuukka kohautti olkiaan.

”Ehkä. Mutta TT Estate tarjoaa 4 kuukauden vuokratakuun. Ja halutessani heillä on myös vuokralaisen hakupalvelu.”

Samalla kun ystävä jäi tutkimaan esitettä kulmat tiukassa kurtussa, Tuukka tarttui kiireesti puhelimeen ja soitti TT Estaten edustajalle. Mielessään hän nauroi aiemmille ajatuksille halliosakkeiden jälleenmyyntiarvon laskemisesta.

Katin kontit. Tässähän kävi juuri niin kuin hän oli aavistellut.

Uudet toimitilat jotka tuovat tuottoa

Tuukka käveli uuden toimitilansa pihamaalla ja katseli tyytyväisenä sen modernia ulkomuotoa. Korkeat tilat soveltuivat myös raskaalle kalustolle, maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys takasivat hyvän energiatehokkuuden. Olo oli turvallinen ja huojentunut. TT Estaten tarjoama vuokratakuu ja vuokralaisen hakupalvelu turvasivat kassavirran heti alusta alkaen.

Tuukka vilkaisi puhelinta ja luki ystävänsä linkkaaman Ylen uutisen. Siinä kerrottiin halliosakkeiden kasvavasta tarpeesta ja yritysten halukkuudesta hankkia monipuolisia varastointipalveluja.  

”Mikä sen edustajan puhelinnumero oli?” luki linkin alla olevassa viestissä.

Tuukka hymyili, vastasi viestiin ja oli valmis ottamaan vastaan ensimmäisen vuokralaisensa.Lähteet:

Kaupan liitto, 2020. Suomalainen verkkokauppa valtaa markkinoita. https://kauppa.fi/uutishuone/2020/04/01/suomalainen-verkkokauppa-valtaa-markkinoita/

Tekniikka & Talous, 2018. Kuljetus on vain kolmasosa logistiikkakustannuksista – varasto ei kuollutkaan vaan tarve kasvaa. https://www.tekniikkatalous.fi/blogit/kuljetus-on-vain-kolmasosa-logistiikkakustannuksista-varasto-ei-kuollutkaan-vaan-tarve-kasvaa/a19ac83c-1624-34df-8fda-9000098cde5f

Yle-Uutiset, 2021. Suomeen rakennetaan uusi jättivarasto – Transvalin johtaja: Yritykset ovat alkaneet varautua koronan kaltaisiin poikkeustilanteisiin. https://yle.fi/uutiset/3-11781798

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!